Det er skønt at sidde stille og rolig på kajen en solskinsvarm sommerdag og vente på proppen dykker. Vil du være sammen med familien, kan børnene også være med til makrelfiskeri, hvis man giver dem ordenligt udstyr i hænderne.
Kært barn har mange navne, og makrellerne bliver også kaldt minitun og stribede torpedoer. Selv om de fleste makreller vi fanger oftest kun er op til 40 cm, er det kræfter og tempo i de smukke, grønstribede fisk, der giver kamp til langt over stregen.
Der findes flere makrelstammer, men de makreller vi fanger herhjemme, hører til nordsøstammen, der i vinterhalvåret opholder sig i Nordsøen syd for Norge. Først på sommeren vandrer de mod Kattegat og andre indre danske farvande for at gyde – og æde. I juni begynder de at dukke op ud fra Vestkysten og lidt senere i Kattegat for i juni-august at gå tæt på kysterner i jagten på småfisk. Sæsonnen ebber ud i september, og i ydersæsonnen skal man på havet for at fange dem.
Makrellerne kan fanges fra kajen/molen eller, når småfiskene søger tæt under land, fra stranden ved spinnefiskeri eller propfiskeri. Fra båd kan man også pirke efter makrel.
Let glideflåd til makrelfiskeriJeg foretrækker at fange makrellerne enkeltvis og helst med et ultralet prop-rig fra kaj eller mole. For mig gælder det ikke kvantiteten af fangsten men kvaliteten af lystfiskeriet.
Makrellerne går normalt et godt stykke nede, så i fx havnen er det nødvendigt at kunne fiske 3-6 meter under overfladen. Da man ved udkast ikke kan have løs line, der er længere end stanglængden, kræver det et glideflåd med gummistop på sin opbinding.
Opbindingen på hovedlinen er fx først et gummistop (langt oppe ad linen) og derefter glideflåddet, eventuelt en perle før flåddet, efterfulgt af passende gennemløbslod eller klemmelod og afsluttet med en svirvelhægte. På hægten sættes et krogforgang med en trekrog i størrelse 10. Sildestykket sættes fast i to af krogene, så den tredje er fri. Så er det bare at kaste ud, og lade maddingen synke ned, indtil proppen rejser sig lodret. Sker der ikke så meget, kan man trække lidt ind og lade madding synke ned igen.
Ofte vil makrellen tage maddingen forsigtig, når nu „byttet“ ikke bevæger sig. Bliver den mistroisk, slipper den hurtigt „byttet“ igen. Med en tung prop er det ikke sikkert, at du opdager at makrellen har været der. Derfor er miniflåd langt at foretrække.
Er vinden og vandet nogenlunde rolig er et miniflåd (fx 2½ gram) med lodbelastning, så flåddet lige netop holder sig flydende, helt perfekt. Miniflådet er meget følsom, så man kan se selv den mindste aktivitet. Der er ingen tvivl, når makrellen tager maddingen: Miniproppen dykker lynhurtigt ned i dybet. Lad der gå 2 sekunder inden du giver et let tilbagslag. Er makrellen på, gælder det om at holde den i stram line, mens du stille og rolig trækker ind. Stille og rolig vil makrellen dog ikke være; den vil spurte frem og tilbage. Når du hiver den op af vandet, skal makrellen helt have snuden opad, så den ikke skal vendes, når den forlader vandet.
Et større flåd kan være nødvendigt på grund af vejret. Det vil ikke dykke med samme hastighed og kræver, at man reagerer lidt hurtige med tilbageslaget, når makrellen bider. Et 11 grams glideflåd tilstrækkelig.
Husk lige, at hvis du har snøren ude og lægger stangen fra dig, så slå bøjlen fra. Med et pludseligt hug fra en markrel, kan stangen hurtig ende i vandet.
Er der ikke plads til eller dybde nok til propfiskeri, må man ty til spinnemetoden.
På hovedlinen er kun bundet en svirvelhægte, hvorpå et makrelforfang monteres. I enden af forfanget kan sættes en blink eller et spinnelod af passende vægt (30-50 gram). Et lod reducerer risikoen for bundbid, men en blink kan også give makrel eller, hvis man er heldig, resultere i bifangst af en havørred.
Så er det med bare at forsøge sig frem, for at finde ud af hvor højt eller lavt man skal spinne.
Jeg foretrækker makrelforfang med tre kroge i størrelse 2. Nogle bruger almindeligt sildeforfang, men det kan være et problem med for mange kroge. Hvis makrellerne bider lystigt, kan det være en for stor belastning for for både stang, hjul og line at hive 4-6 makreller ind på én gang.
God nok siger min og andres erfaring, at man ofte fanger de største makreller med prop. Men jeg har stået på Norvestmolen i Hirtshals (der er langt ned til vandet) med „blot“ tre makreller på krogene, og som jeg ikke kunne hive op ved egen hjælp. Heldigvis hjalp naboen mig, men det resulterede alligevel i et brudt på linen senere.
Jeg bruger min trikkerstang med mit lille multiplikatorhjul, når jeg spinnefisker. Det er et stærkere hjul, og med lidt øvelse kan man kaste temmelig langt.
Makrellen er en fed fisk, og efter fangsten begynder forrådnelsen. Opbevarer du ikke makrellerne i skyggen og i koldt vand, går der ikke længe inden de er uegnede til menneskeføde. En frysetaske med rigelig af fryseelementer og sat i skyggen er værd at overveje. Fiskene kan lægges i en stor plastikpose i frysetasken, hvis den skal bruges til andet end opbevaring af fisk.
På en rigtig god dag, hvor makrellerne bare hugger, kan man blive fanget af blodrus. Men stop i tide og tag ikke flere makreller end du kan nå at bruge. Selv om du har en stor fryser, anbefales det ikke at opbevare makreller i fryseren i mere end tre måneder.
Fisker du i Skagerrak eller i Kattegat er mindstestørrelsen 20 cm, mens du skal udsætte makreller under 30 cm, hvis du fisker syd for Hanstholm (Nordsøen) eller i Limfjorden helt ud til og med Hals.